Skip to main content

LAGOON KATAMARANER

Utveckling för att göra din kryssning ännu mera njutbar

ERFARENHET OCH UTVECKLING

Lagoon är en del av CNB, en division av Beneteau Group, världsledande i konstruktion av nöjessegelbåtar. CNB erbjuder en välbyggd serie av familjekatamaraner, designade av båtkonstruktörerna Marc Van Peteghem och Vincent Lauriot Prévost (VPLP) som håller rekordet i antal segrar inom flerskrovsbåt-event. En av deras skapelser är den välkända trimaranen Oracle som vann America’s Cup 2010.

Lagoons främsta styrka är grundprinciperna: bra design, konstruktion av hög kvalitet och hög prestanda.

Gedigen erfarenhet gör det möjligt för teamet att föra över sitt kunnande till sina kryssningskatamaraner i ett flertal områden:

Deplacement

Lastkapacitet: För en lyckad katamaran krävs det att du kan ha med det bagage du behöver utan att riskera överbelastning. En olastad Lagoon katamaran flyter alltid en bra bit över vattenlinjen. Skrovet är designat på ett sätt som gör det lika effektivt när båten är fullt lastad med diesel, mat, vatten, segelartiklar och personligt bagage.

Driver inte iväg: Kölfenan är inte bara längre och skär genom vattnet på ett jämnare sätt, dess volym adderar också en ökad flyttförmåga till designen. Det ger konstruktörer en större möjlighet att ändra designen utan att flyttförmågan förändras.

Grundstötning och säkerhet: Kölen på en Lagoon katamaran är totalt isolerad från dess skov vilket gör att båten inte sjunker även om någon del skulle bli skadad.

Djupgående – effektivitet: En katamarans djupgående är anpassat efter djupet på sina roder så varken med centerbord eller fasta fenor kan du segla närmare stranden. Däremot gör kölfenan så det går att kryssa utmärkt även i grunda vatten. Kölfenan är också alltid något djupare än rodrerna.

Skrov i olika former

Lagoon katamaraners symmetriska skrov är byggda för att garantera ett identiskt flöde av vattnet på varje sida. Idag är VPLP riktlinjen i skrovdesign tack vare att det har varit den dominerande styrkan i flerskrovsracing i över 30 år.

Lagoons mellankropp ligger högt över vattenytan för att garantera ökad trivsel till havs med både mindre smällar mot vattnet och mindre ljud. Säkerheten förstärks dessutom då en högre mellankropp innebär mindre stress på samverkanskonstruktionen. Än annan innovation från Lagoon är de djupt kurvade ytorna mellan skroven som gör sjöegenskaperna i hög sjö mjuka och behagliga.

Riggningen

Lagoon samarbetar med de bästa specialisterna inom området (Z Spar, Sparcraft, Selden) för att förse båtarna med den mest pålitliga och effektiva tekniken på marknaden. På en katamaran är spänningarna högre än på en enskrovsbåt, där riggningen och seglen inte är anpassade för en ”chockabsorberande” effekt. Lagoon tar extra hänsyn till detta för att riggningen ska fungera lika bra på sina katamaraner.

VARFÖR VÄLJA EN LAGOON KATAMARAN?

Vakuumtekniken ger oss inte bara möjlighet att optimera proportionerna av polyester i glasfibret (till skillnad från en handupplagd teknik), utan ser även till så att proportionerna i kompositen blir exakta. Den exakta limningen av varje balsaruta mellan de inre och yttre skalet förbättrar strukturens kvalitet och hållbarhet, och sparar dessutom vikt. Den systematiska användningen av antiosmos polyester av mycket hög kvalitet försäkrar hållbarheten för alla katamaraner från Lagoon.

Inredning och interiör är designad av ingenjörer från Lagoons designkontor. Avancerade mjukvaror från CAD gör det möjligt för vårt skickliga konstruktörsteam att utvärdera nya designfunktioner i realtid. Varje liten del av utrustning och inredning installeras utan problem eftersom begränsningarna av båtens komplexa arkitektur reducerades redan i designstadiet. Alla delar som skott och annan inredning på en katamaran från Lagoon är gjorda av Alpi®, rekonstruerat trä med hållbar utveckling i åtanke.

Lagoons katamaraner under 50 fot är utrustade med segelbåtsdrev som är installerade bakom rodret för att optimera propellernas effektivitet och för att underlätta hanteringen under kraft. Detta innebär att motorns delar är placerade så långt bort som möjligt från boendeytan men samtidigt behåller sin åtkomlighet. Motorrummen är ljudisolerade med ljuddämpande material med hög densitet och skumfyllda mellandurkar.

Lagoon tar till extra hänsyn när det gäller installationen av VVS för systemen för färsk- och havsvatten samt grå- och svartvattensystem. Mjukvaran för 3D-design som Lagoons designkontor använder möjliggör en perfekt integration av vattensystemen i båtens övergripande design.

El- och elektroniksystemet är en av de mest vitala aspekterna för moderna båtar. Lagoon har gjort allt för att designa elektronik som kombinerar kvalitet, hållbarhet, enkel tillgång med användning, lätthet och säkerhet.
Säkerhet är en viktig faktor och därför är de elektroniska systemen på Lagoons katamaraner installerade för att överstämma med CE-standarder, och även överträffa dem på vissa områden. För att försäkra högsta möjliga standard är kvaliteten på kablaget, sättet de är lagda och skyddade, dess systematiska kodning och tillgängligheten till distributionspanelerna alla faktorer som Lagoon tar hänsyn till när elektriska system sätts in.

Förvaring av mat en viktig fråga. Därför har Lagoon noga utvecklat kylförvaringen ombord. Ingen seglats blir njutbar utan ett effektivt kylsystem.

Med erfarenhet i racing väljer Lagoon endast den bästa utrustningen och riggningen på däck: Harken, Lewmer, Z Spars, Sparcraft, Selden, Incidences, etc.

Spänningarna på en katamarans riggning är ungefär tio gånger så stora som på en enskrovsbåt. Därför lägger vi stor hänsyn i att välja utrustning av hög kvalitet.

Designen av däcket, valet av material och uträkningen av spänningar är ett krävande jobb som våra konstruktörer, leverantörer och Lagoons designkontor tar på största allvar. För att försäkra oss om att vi valt den mest pålitliga, effektiva och hållbara utrustningen testas varje föremål rigoröst och flera gånger.

LAGOON KATAMARAN-SERIE

Om du är intresserad av en Lagoon katamaran, tveka inte att kontakta vårt säljteam.